Platonovo pojetí spravedlnosti v Ústavě - Hušek, Jakub (Jihočeská univerzita, 2013)
Primárním cílem této práce je Platonovo pojetí spravedlnosti představené v dialogu Ústava, který je zároveň jeho nejznámějším dílem. První kapitola je věnována historickému pozadí otázek po spravedlnosti. Zařazena byla z důvodu uvedení do dané problematiky, a také proto, že tyto prvotní myšlenky měly vliv na formování Platonových názorů. Druhá kapitola se soustředí na hlavní cíl práce a popisuje Platonovo postupné odhalování spravedlnosti. Závěrečná třetí část je zaměřena na problémové prvky jeho teze a zároveň je v ní provedeno srovnání s pojetím Aristotelovým.
THE CONCEPT OF JUSTICE IN PLATO´S REPUBLICA
Keywords: Platon; Aristoteles; spravedlnost; Ústava; analogie obce a duše; Etika Nikomachova; ctnost; duše; Plato; Aristotles; justice; Republic; the analogy of the city and soul; Ethica Nicomachea; virtue; soul