Ztráty při zrání a skladování hovězího masa - Kostohryzová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce je zaměřena na sestavení náhledu na problematiku v oblasti zrání hovězího masa, potřebné délce skladování, podmínky a hmotnostní ztráty, které během tohoto skladovacího období nastanou. V teoretické části jsou podrobněji zpracovány údaje o chemickém složení, intravitálních vlivech na jakost, postmortální vlivy a skladování hovězího masa, jak je popisuje literatura. Praktická část se zabývá hmotnostními ztrátami na jatečných půlkách během procesu zrání, podmínkami a potřebné délce při zrání masa. Jatečná zvířata byla masného charakteru, zejména plemena Charolay, Aberdeen Angus, Limousine a Galloway
Ripening and loss of beef meat during storage
Keywords: hovězí maso; skladování; hmotnostní ztráty; zrání; masná plemena; beef; storage; weight loss; aging; meat breeds