Profese všeobecného ošetřovatele v současné době - Fürst, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje problematice profese mužů, všeobecných ošetřovatelů v současné době. Cílem této práce bylo zjistit názor všeobecných sester na roli muže v ošetřovatelství, dále také zda současné podmínky mají vliv na výkon profese všeobecného ošetřovatele a zjistit, s jakými problémy se setkávají muži při výkonu profese všeobecného ošetřovatele. Výzkumné šetření jsme realizovali pomocí kombinace kvalitativní a kvantitativní výzkumné techniky. V rámci kvalitativní techniky jsme použili polostrukturovaný rozhovor se všeobecnými ošetřovateli (10 respondentů), zatímco v rámci kvantitativního šetření jsme použili nestandardizovaného dotazníku předkládaného všeobecným sestrám (101 respondentek). Výběr respondentů byl záměrný. Z výsledků kvantitativního výzkumného šetření je zjevné, že všeobecné sestry vnímají přítomnost všeobecného ošetřovatele kladně a oceňují jeho povahové vlastnosti a pracovní schopnosti. Většina respondentek (72%) souhlasí s tím, že muži patří do ošetřovatelské profese a taktéž uvádí, že pacienti všeobecného ošetřovatele akceptují stejně jako všeobecné sestry (80%). Výsledky kvalitativního výzkumného šetření ukázaly, že většina všeobecných ošetřovatelů je se svojí profesí spokojena, naplňuje je práce s lidmi a pomoc lidem. S odsuzováním za vykonávání profese se drtivá většina z nich nesetkala. Pacienty jsou akceptováni všichni respondenti. Jejich pracovní výkon ovlivňuje kolektiv, stav pacienta, nedostatek personálu a osobní faktory. Během výkonu své profese se setkávají s problémy, jako je psychická a časová náročnost profese, nedostatek personálu, komunikace a některé výkony. Někteří respondenti komentují finanční podhodnocení profese. Závěrem lze uvést, že z výsledků výzkumného šetření stále v oboru ošetřovatelství přetrvává genderový stereotyp, finanční podhodnocení a nedostatek personálu, což jsou faktory, které mohou ovlivňovat nejen počet mužů v ošetřovatelství, ale i kvalitu ošetřovatelské péče.
Profession of General Nurse at the present time
Keywords: ošetřovatelství; všeobecný ošetřovatel; všeobecná sestra; gender; pracovní motivace; pracovní spokojenost; nursing; male nurse; nurse; gender; job satisfaction; job motivation