Možnosti uplatňování štíhlé výroby ve vybraném podniku - Malatínová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem práce je zhodnotit fungování zavedených prvků štíhlé výroby ve vybraném podniku a analyzovat efektivnost výroby před a po zavedení těchto prvků. Práce charakterizuje výrobu před zavedením štíhlé výroby a uvádí nedostatky ve výrobním procesu. Tyto nedostatky byly odstraněny implementací štíhlé výroby na dané lince. Následně jsou vyhodnoceny ukazatele před a po zavedení štíhlé výroby. Provedený experiment vystvětluje účastníkům princip tahu a tlaku, tok jednoho kusu nebo zákaznický takt. Nedílnou součástí zavádění štíhlé výroby byla metoda 5S. Podniku byla navržena možná zlepšení. Bylo doporučeno provádět důsledné hodnocení dodavatelů a následná komunikace s nimi. Další doporučení se zaměřuje na Kaizen management, kdy je navržen systém pro podávání návrhů na zlepšení zaměstnanci.
Possibilities of implementation the lean production in the choosen company
Keywords: štíhlá výroba; ztráty; principy a nástroje štíhlé výroby; princip tahu a tlaku; metoda 5S; lean production; losses; principles and tools of lean production; pripciple of pull and push; 5S method