Specifika ošetřovatelské péče u pacienta se syndromem diabetické nohy podstupující léčbu larvami Lucilia sericata - z pohledu pacienta - Poláková, Daniela (Jihočeská univerzita, 2011)
Abstrakt Bakalářská práce Specifika ošetřovatelské péče u pacienta se syndromem diabetické nohy podstupující léčbu larvami Lucilia sericata ? z pohledu pacienta je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je zaměřena na historický vývoj larev Lucilia sericata v medicíně, uplatnění larev v medicíně v dnešní době a rozebrání postupu standardní chirurgické léčby a larvální terapie. V další částí teorie je popsaná úloha sestry při standardní chirurgické léčbě a larvální terapii. V práci je rozebrán i diabetes mellitus a jeho komplikace a hlavně syndrom diabetické nohy. Prvním cílem bakalářské práce bylo zjistit, kolik informací mají pacienti o léčbě larvami Lucilia sericata. Druhým cílem bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče u pacienta podstupující léčbu Larvami Lucilia sericata. Třetím cílem bylo zjistit pacientovy potřeby při podstoupení léčby larvami Lucilia sericata. Čtvrtým cílem bylo zjistit informovanost sester o postupu ošetřovatelské péče během léčby Lucilia sericata. Posledním, pátým cílem, bylo porovnání léčby chirurgické a alternativní z hlediska pacienta. Pro zjištění výsledků byli osloveni čtyři pacienti a čtyři sestry na chirurgickém oddělení v nemocnici ve Slaném. Ve výzkumné části jsou vypracovány čtyři kazuistiky a následně přepsány čtyři rozhovory s pacienty, kteří podstoupili léčbu larvami Lucilia sericata. Pacienti v rozhovorech odpovídali na připravené okruhy otázek. Poté byly provedeny rozhovory se čtyřmi sestrami, které pracují na Chirurgickém oddělení v nemocnici ve Slaném. Z našeho výzkumného souboru byli všichni pacienti s alternativní léčbou larvami Lucilia sericata spokojeni, ačkoli u jednoho z nich nebyl výsledek léčby uspokojivý. Z našeho výzkumu vyplývá, že léčba larvami Lucilia sericata má pro pacienta pozitivní efekt, a navíc, dle zjištěných skutečností, je tato alternativní léčba levnější a má kratší průběh než klasický chirurgický postup. V praxi by bylo možné naši práci použít i jako informační a edukační materiál metody léčby larvami Lucilia sericata pro pacienty i lékařský personál.
Specifics of nursing care for patients with diabetic foot syndrome undergoing larvae Lucilia sericata treatment - from the perspective of the patient
Keywords: Diabetes mellitus; Diabetická noha; Larvy Lucilia sericata; Rána; Diabetes mellitus; diabetic foot; Lucilia sericata larvae; wound