Etická dilemata v sociální práci s umírajícími - Kohelová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zaměřuje na etická dilemata, která vyvstávají při doprovázení terminálně nemocných osob. K řešení těchto etických problémů musíme vždy přistupovat individuálně. Vždy musíme brát ohled na etické principy nemocného i jeho rodiny, a musíme dělat vše pro zachování co nejvyšší kvality lidského života. Dále práce popisuje, jaký je přinos paliativní péče při procesu umírání, a jak důležité je naslouchat potřebám nemocných.
Ethical dilemmas in social work with the dying
Keywords: Sociální práce; paliativní péče; lidská důstojnost; etické problémy; etické principy; umírání; smrt.; Social work; palliative care; human dignity; ethical issues; ethical principles; dying; death.