Ověření korektnosti vstupních dat systému modelujícího důsledky havárie s únikem radioaktivních látek do životního prostředí - Vávra, Martin (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zameřuje na ověření korektnosti vstupních dat systému modelujícího důsledky havárie s únikem radioaktivních látek do životního prostředí. Předmětem ověření byla data, používaná programem RTARC, který je používán jadernou elektrárnou Temelín, v případě porušení všech ochranných bariér a úniku radioaktivních látek do životního prostředí. Tento program pracuje s reálnými orografickými daty, která byla získána z existujících mapových podkladů. Cílem práce bylo provést celkovou analýzu stávajícího orografického systému používaného programem RTARC; pomocí alternativních metod získat doplňující či zpřesňující orografická data; ověřit správnost orografických dat, která vstupují do systému RTARC; zhodnotit důsledky možných odchylek. Pro ověření správnosti vstupních dat bylo použito programu Google Earth. Předmětem zkoumání bylo prověření nadmořských výšek sítě zón, nacházejících se v sektorech vymezujících možné směry šíření radionuklidů atmosférou do okolí jaderné elektrárny Temelín. Výsledkem bylo zjištění rozdílů nadmořských výšek v některých zónách. K zhodnocení důsledků těchto rozdílů bylo provedeno ověření vlivu terénu na vznik atmosférické turbulentní difuze. Cílem tohoto ověření bylo zjistit, zdali program RTARC používající gaussovský model šíření je správný. Výsledkem bylo zjištění, že program RTARC je vhodný pro lokalitu v okolí ETE a rozdíly hodnot původních a nových hodnot nadmořských výšek sítě zón jsou z tohoto hlediska zanedbatelné. Práce bude sloužit jako podklad pro aktualizaci orografických dat používaných programem RTARC.
The Verification of the Correctness of Data Entering into the System that Simulates Consequences of Radiation Accident with an Outflow to the Environment
Keywords: RTARC; ETE; orografická data; sektor; zóna; síť zón; nadmořská výška základny zdroje; střední hodnota převýšení terénu; střední nadmořská výška zóny; atmosférická turbulentní difuze; členitost terénu.; RTARC(Real-Time Accident Release Consequence); ETE (Nuclear Power Plant Temelin); orographic data; sector; zone; network zones; altitude platform resources; mean elevation field; medium altitude zones; atmospheric turbulent diffusion; variety of the terrain.