Analýza epidemiologického modelu s Alee efektem díky problémům s nalezením partnera u infekčních jedinců - Havelka, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním tématem bakalářské práce je analýza epidemiologického modelu s Allee efektem díky problémům s nalezením partnera u infekčních jedinců. V úvodní kapitole vysvětluji význam modelování v epidemiologii a co je to Allee efekt. Následuje kapitola, kde definuji různé pojmy užívané ve zbytku práce. V kapitole 3 uvádím již známý model, který pak rozšířuji o Allee efekt a vysvětluji zde použité značení parametrů a proměnných. Následuje kapitola 4, ve které analyzuji zmíněný model s Allee efektem pro dva různé případy, hustotně závislý přenos nemoci a frekvenčně závislý přenos nemoci. V kapitole 5 se věnuji stabilitě a existenci ekvilibrií nalezených v kapitole 4. Následuje kapitola 6, v níž jsou shrnuty výsledky z kapitoly 5, které následně porovnávám s výsledky modelu bez Allee efektu.
Analysis of the epidemiological model with Allee effect caused by the challenging finding a partner for infectious individuals
Keywords: epidemie; modelování; Allee efekt; diferenciální rovnice; epidemiology; modeling; Allee efect; differential equations