Elektronická komunikace se státní správou a samosprávou České republiky. - Fröstlová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá elektronickou komunikací se státní správou a samosprávou České republiky. V úvodní části je vymezena státní správa a samospráva, v dalších částech se práce věnuje elektronické komunikaci jako takové. Práce se dále zaměřuje na komunikaci prostřednictvím datových schránek. Datové schránky byly uvedeny do praxe v roce 2009. Povinně ji mají zřízenou především instituce státní správy a samosprávy a podnikající subjekty. Dobrovolně si datovou schránku může zřídit i fyzická osoba. Pomocí datové schránky spolu s elektronickým podpisem může fyzická osoba komunikovat s úřady elektronicky. Cílem práce bylo zmapovat stav elektronické komunikace ve státní správě a samosprávě České republiky v Jihočeském kraji. Tento cíl byl naplňován pomocí dotazníkového šetření, které probíhalo v únoru roku 2012. Byli osloveni zaměstnanci Krajského úřadu v Českých Budějovicích, dále zaměstnanci městských úřadů a úřadů práce ve vybraných městech. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že respondenti hodnotí projekt datových schránek převážně kladně. Většina respondentů datové schránky při své práci používá, stejně jako elektronický podpis. Tato diplomová práce by mohla sloužit lidem, kteří budou začínat pracovat s datovými schránkami, či uvažují o tom, že by si ji zřídili. Nicméně práce může sloužit všem lidem, kteří se o téma elektronické komunikace zajímají.
Electronic communication with state administration and self-government of the Czech Republic.
Keywords: datová schránka; elektronický podpis; komunikace; státní správa a samospráva; Data Box; Digital Signature; Communication; Civil Service and Local Government Authorities