Španělské enklávy v Maroku Ceuta a Melilla - ústavní a mezinárodně-právní zakotvení a rozbor příslušné právní terminologie - Vacková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce je objasnění statusu španělských enkláv v Maroku - Ceuty a Melilly, a to prostřednictvím analýzy jejich národního a nadnárodního právního zakotvení. Součástí tohoto cíle je analýza a výklad španělsko-marockého sporu. Po představení enkláv, Španělska a popisu jeho územního uspořádání vyobrazuji v práci status a ústavněprávní zakotvení Ceuty a Melilly. Vysvětluji zrod a příčiny španělsko-marockého sporu, přičemž poskytuji náhled na jeho možná řešení. Věnuji se rovněž zjištění konkrétních specifik enkláv v rámci Evropské unie a mezinárodních organizací. Celá práce je zakončena translatologickým rozborem příslušné právní terminologie, dvojjazyčným glosářem a resumé ve španělském jazyce.
Spanish enclaves in Morocco, Ceuta and Melilla - constitutional and international legal base and analysis of relevant legal terminology
Keywords: Ceuta; Melilla; enkláva; Španělsko; Maroko; spor; status; autonomie; Ceuta; Melilla; enclave; Spain; Morocco; dispute; status; autonomy