Životní styl obézních dětí a dětí s fyziologickou hmotností - Nejedlá, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zaměřuje na životní styl obézních dětí a dětí s fyziologickou hmotností. Pro bakalářskou práci byly zvoleny následující dva cíle: zmapovat životní styl obézních dětí a zmapovat životní styl dětí s fyziologickou hmotností. Teoretická část práce se zabývá životním stylem a jeho hlavními aspekty, jako je výživa a pohybová aktivita. Dále se zaměřuje na charakteristiku období staršího školního věku, hodnocení tělesné hmotnosti u dětí. Poslední kapitola se věnuje obezitě a dětské obezitě, kde jsou zmíněny příčiny vzniku, diagnostika, komplikace, prevence a léčba. Praktická část se věnuje sledovaným faktorům životního stylu u dětí ve věku 11 až 15 let. Data byla hodnocena na základě definice životního stylu, která zahrnovala výživu dětí, pohybovou aktivitu, účast na sportovně zaměřených kroužcích a volnočasové aktivity dětí (sledování televize, čas u počítače). Výzkumný soubor tvořilo celkem 20 dětí s jejich rodiči. Z tohoto souboru bylo 10 obézních dětí a 10 dětí s fyziologickou hmotností. Všichni respondenti a jejich rodiče vyplnili dotazníky týkající se životního stylu dětí a poskytli záznam jídelníčku po dobu 7 dnů. Výsledky výzkumu ukázaly, že u obézních dětí ve většině případů příjem jednotlivých živin neodpovídá doporučeným množstvím. V mnoha případech mají obézní děti tuky zastoupené v jídelníčku v nadměrné míře. Naopak u dětí s fyziologickou hmotností příjem tuků odpovídal doporučením. Zároveň z výsledků vyplývá, že obézní děti se pohybují v menší míře než děti s fyziologickou hmotností a nenavštěvují sportovně zaměřené kroužky na rozdíl od dětí s fyziologickou hmotností. Sledování televize a čas u počítače zaujímá u obézních dětí více času každý den. Naopak děti s fyziologickou hmotností tráví méně času sledováním televize a u počítače vzhledem k vyšší pohybové aktivitě.
Lifestyle of obese children and children with physiological weight
Keywords: Životní styl; obezita; starší školní věk; výživa; pohybová aktivita; Lifestyle; Obesity; Older school age (from ages 11 to 15); Nutrition; Physical activity