Plavání pro děti s disabilitou v Českých Budějovicích a Jihlavě - Tringlová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce s názvem ''Plavání pro děti s disabilitou v Českých Budějovicích a v Jihlavě'' je zaměřena na realizaci plavání pro děti s disabilitou v občanských sdruženích KONTAKT bB a SK Vodomílek. Teoretická část práce charakterizuje vliv vodního prostředí, význam a využití plavání pro děti s disabilitou. Je zde dále specifikována hydroterapie, hydrokinezioterapie, plavání kojenců a plavecká klasifikace. Cílem práce bylo zjistit jak je realizováno plavání pro děti s disabilitou ve dvou již zmíněných sdruženích. Tohoto cíle bylo dosaženo pomocí strukturovaného rozhovoru s rodiči a dětmi z KONTAKTU bB ČB a z SK Vodomílek, a také prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů s odborníky z dané oblasti. Výzkum byl dále doplněn pozorováním dětí s disabilitou při plaveckých hodinách. Srovnání teoretické a praktické části ukazuje, že plavání umožňuje dětem s disabilitou všestranný rozvoj a zvyšuje jejich samostatnost. Přispívá také k socializaci a resocializaci dítěte. Učí člověka poznat sebe samého, své tělo a jeho možnosti. Dále pak zvyšuje tělesnou zdatnost a odolnost organismu. Je prokázáno, že realizace plaveckých lekcí se shoduje s představami rodičů dětí s disabilitou, v obou organizacích. Plavání realizují především dobrovolníci, kteří musí být empatičtí, vytrvalí a odolní. V neposlední řadě to mohou to být i samotní rodiče. Z výsledků vyplývá, že způsob realizace plavání v KONTAKTU bB ČB a v SK Vodomílek se neshoduje. Společný je individuální přístup k dětem i typické rozložení plavecké hodiny. Rozdíl spočívá v metodice, kterou obě organizace poskytují. KONTAKT bB postupuje podle vlastní metodické řady, SK Vodomílek kombinuje různé metodiky. Výsledky tohoto výzkumu budou sloužit k lepšímu pochopení smyslu plavání pro děti s disabilitou a pomohou k propagaci této sportovní aktivity. Teoretická část i výzkum mohou sloužit jako shrnutí poznatků o problematice plavání dětí s disabilitou. Využít ji mohou rodiče, dobrovolníci, plavečtí trenéři a jiní, kteří chtějí či potřebují získat podrobnější informace o tématu.
Swimming for disabled children in České Budějovice and in Jihlava
Keywords: Plavání; děti s disabilitou; hydroterapie; hydrofyzioterapie; neziskové organizace; Swimming; children with a disability; hydrotherapy; hydrophisiotherapy; non-profit-making organizations