Opravné prostředky ve správním řízení - Sochorová, Viera (Jihočeská univerzita, 2015)
Téma mé bakalářské práce jsou Opravné prostředky ve správním řízení. Opravné prostředky ve správním řízení jsou pouze malou částí v celém systému záruk zákonnosti ve veřejné správě, které směřují k nápravě vadných správních rozhodnutí. Opravné prostředky ve správním řízení upravuje správní právo. Správní právo je ta část právního řádu, která upravuje veřejnou správu. Představuje soubor právních norem vztahujících se na veřejnou správu a upravujících její organizaci a činnost. Obecná část neboli obecné správní právo obsahuje základní pojmy, právní instituty a obecnou úpravu procesních postupů. Zvláštní část označovaná také jako hmotné právo správní zahrnuje hmotněprávní, ale i procesní úpravu podle jednotlivých správních odvětví. Správní řízení je postup správního orgánů, jehož účelem je vydání rozhodnutí, jímž se v určité věci zakládají, mění nebo ruší práva anebo povinnosti jmenovitě určené osoby nebo jímž se v určité věci prohlašují, že taková osoba práva nebo povinností má anebo nemá. Obce jsou jedním ze subjektů zajišťujících výkon rozhodnutí. Jsou základním územním samosprávným společenstvím občanů; tvoří územní celek, který je vymezen hranicí území obce. Jedná se o veřejnoprávní korporaci, která má vlastní majetek, vystupuje v právních vztazích svým jménem a nese vlastní odpovědnost. Městský úřad v Týně nad Vltavou rozhoduje v oblasti veřejné správy, tj. státní správy i samosprávy. Cílem práce je podrobně popsat a definovat platnou právní úpravu správního práva se zaměřením na opravné prostředky ve správním řízení, včetně možnosti využití soudního přezkumu. Dalším cílem je posouzení možnosti účastníka správního řízení v případě pochybení správního orgánu pří vydání pravomocného rozhodnutí ve věci čistopisů technických průkazů z dovozu a následně zahájení obnovy řízení a vydání nového rozhodnutí z moci úřední. V bakalářské práci je použita analýza zákonů, odborných dokumentů a literatury, zejména právních textů. Právní normy boudou vykládány přímo z jejich textů. Pro zpracování práce je určující především správní řád a ostatní právní předpisy. Přínosem je využití mimořádných opravných prostředků v praxi při obnově správního řízení. Dále mohou být výsledky práce použity jako informativní materiál pro posouzení možnosti toho, jak využít opravné prostředky ve správním řízení, jak se v nich orientovat a na co nezapomenout.
Remedies in administrative proceedings
Keywords: veřejná správa; správní řízení; opravné prostředky proti nepravomocnému rozhodnutí; opravné prostředky proti pravomocnému rozhodnutí; ublic administration; administrative proceedings; appeals against decisions not entered into; appeals against the final decision