Volnočasové aktivity pro děti ohrožené životem na ulici - Rybičková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá tématikou volného času, jeho vývojem a jeho významem v životě dětí a mládeže. Dále poukazuje na výskyt sociálně patologických jevů u ohrožených mladých a udává možnosti, které mají v současnosti na výběr, vzhledem k zařízením a službám poskytujícím prostor pro trávení volného času. Hlavním zaměřením práce je využití volnočasových aktivit jako prostředku prevence rizikového chování. Cílem výzkumné části práce je představení nízkoprahového zařízení pro děti a mládež jako možné alternativy pro bezpečné trávení volného času neorganizovaných a sociálně patologickými jevy ohrožených dětí a mládeže, které navíc poskytuje možnost sociální práce s touto cílovou skupinou. Naplnění cíle bylo realizováno pomocí kvalitativního výzkumu metodou rozhovorů dle návodu, kde výzkumný soubor tvořily pracovnice a dobrovolnice nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Bongo v Týně nad Vltavou.
Leisure activities for children at risk of life on the street
Keywords: Děti ulice; Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež; Volný čas; Street children; drop-in centre for children and youths; free time