Pexeso - hra jako didaktická pomůcka pro výtvarnou výchovu na ZŠ a ZUŠ - Bláhová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce je rozdělena na dvě základní části. Část teoretickou, která je zaměřena na definici a historický vývoj hry z pohledu její role a pozice v rámci pedagogiky a část praktickou, kterou je autorská verze hry Pexeso. Hra jako fenomén, její funkce a význam v rámci výchovně-edukačního procesu na úrovni základního vzdělávání, je v této diplomové práci zevrubně analyzována s konkrétním zaměřením na výtvarnou výchovu. Hra Pexeso je aplikována s výrazným didaktickým akcentem, jehož cílem je souhrnné zprostředkování obsahu výtvarné výchovy žákům, se specializací na plošné výtvarné vyjádření. Součástí této práce je detailní popis procesu využití didaktické pomůcky při výuce a její obrazová dokumentace.
Memory game - the game like didactic tool in the process of education of visual art on the level of the primary schools and the primary art schools
Keywords: hra; didaktická pomůcka; pedagogika; výtvarná výchova; pexeso; game; didactic tool; pedagogy; art education; memory game