Pohádková tvorba Jana Wericha v žánrovém a vývojovém kontextu české autorské pohádky - Pechová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá pohádkovou tvorbou Jana Wericha v žánrovém a vývojovém kontextu české autorské pohádky. První část přibližuje autorskou pohádku na pozadí folklorní pohádky. Druhá část mapuje vývoj autorské pohádky od 70. let 19. století do 60. let 20. století, přičemž se zaměřuje právě 60. léta 20. století z důvodu první publikace Fimfára. Třetí část je věnována interpretacím jednotlivých pohádek z Fimfára, na jejichž základě jsou sledovány žánrové konstanty a autorské inovace. Čtvrtá část představuje filmové verze pohádek z Fimfára. Poslední část nás seznamuje s nedávnou vydanou knihou Werichových pohádek do té doby souhrnně netištěných.
Jan Werich´s fairy tales in the genre and developmental context of czech fairy tales which are influenced by their authors
Keywords: pohádka; folklorní pohádka; autorská pohádka; fairy tale; folk fairy tale; author´s fairy tale