Využití Nordic walking ve fyzioterapii - Volmanová, Martina (Jihočeská univerzita, 2013)
Nordic walking je moderní pohybová aktivita využívající speciální hole při chůzi. Jedná se o kvadrupedální lokomoci, při které jsou všechny čtyři končetiny v opoře a dochází tak k rovnoměrnému rozložení tlaku a tahu svalstva, což má blahodárný vliv na posturu člověka. Provádění jakékoli pohybové aktivity v dnešním moderním a zrychleném světě je velice přínosné a žádoucí. Nordic walking je jednou z těchto pohybových aktivit vhodných pro zlepšení držení těla a udržování či zlepšení kondice. Nordic walking lze využít i jako jednu z rehabilitačních aktivit pomáhající při léčbě pohybového aparátu. V teoretické části je stručně nastíněna historie vzniku nordic walking. Dále je zde rozebráno základní vybavení, které je nedílnou součástí tohoto sportu. Velice důkladně je zde popsána technika. Nejčastější chyby v technice severské chůze, kterých by se měli lidé vyvarovat, jsou v teoretické části též nastíněny. V práci je navržena i intenzita cvičení vhodná pro jednotlivé věkové kategorie, vhodný terén a povětrnostní podmínky. Velkou kapitolou teoretické části jsou hlavní účinky nordic walking na jednotlivé systémy a benefity z toho vyplývající. Cílem bakalářské práce je nastínit problematiku nordic walking a správnou techniku chůze nordic walking a navrhnout využití tohoto sportu v rehabilitaci. K dosažení cílů bylo použito kvalitativního výzkumu, kterého se zúčastnili 3 probandi, dva muži a jedna žena. Všichni 3 probandi trpěli chronickými bolestmi různých úseků páteře. V úvodním setkání byla probandům odebrána anamnéza a proveden kineziologický rozbor. Poté proběhla s probandy podrobná instruktáž, při které se snažili osvojit správnou techniku nordic walking. Probandi chodili s holemi 8 ? 9 týdnů dvakrát až třikrát týdně. Vzdálenost a průměrnou rychlost si zaznamenávali do tabulek, které dostali při vstupním vyšetření. Při výstupním vyšetření byl probandům znovu udělán kineziologický rozbor. Dále byl s každým proveden nestrukturovaný rozhovor, při kterém probandi sdělili názory a postřehy z celého výzkumu. Následně byly informace zaznamenány do přehledných tabulek a grafů usnadňující vyhodnocení výsledků výzkumu. Z výsledků vyplynulo, že k největším změnám došlo v subjektivním hodnocení bolesti zad, kterými probandi trpěli. Všichni probandi zhodnotili výzkum jako pozitivní a velice prospěšný pro jejich úlevu od bolesti. Z kineziologického rozboru byly patrné změny v rozsazích kloubů, zejména ramenních a kyčelních. Velkou odezvou výzkumu bylo nabrání svalové hmoty, což je evidentní ze zvětšení obvodů v různých částech končetin. Dále se probandům zlepšilo držení těla, různé asymetrie vymizely, což mělo za následek bilaterální vyrovnání tonu v různých svalových segmentech. V diskuzní části práce se porovnávají data zjištěná tímto výzkumem s daty ze dvou studií Bronislava Kračmara, který při svém výzkumu došel k závěru, že nordic walking není zas tak prospěšnou aktivitou a má i svou slabší stránku. Pomocí EMG zjistil, že při nordic walking je snížená aktivita m. gluteus medius, což má za následek snížení nároků na boční stabilizaci pánve oproti běžné bipedální chůzi. Jeho výzkum přinesl i pozitivní výsledek, a to naopak zvýšenou aktivitu m. latissimus dorsi a m. deltoideus, které pomáhají ke stabilizaci ramenního kloubu. Díky opoře horní končetiny dochází k propojení diagonálních svalových řetězců až k protilehlé dolní končetině a může tak vzniknout kvalitní pohyb. Na základě tohoto výzkumu Kračmar doporučuje nordic walking jako vhodnou pohybovou aktivitu ulevující od bolesti zad. Nordic walking lze využít ve fyzioterapii jako preventivní pohybovou aktivitu k předcházení nejen onemocnění pohybového aparátu, ale i onemocnění interního charakteru. Lze ji využít i jako doplňkovou terapii při léčbě těchto onemocnění.
Utilisation of Nordic walking in physiotherapy
Keywords: Nordic walking; vybavení NW; technika NW; účinky NW; Nordic walking; NW equipment; NW technique; NW effects