Biodiverzita ryb vybraných přítoků VN Lipno I - Salon, František (Jihočeská univerzita, 2011)
Monitoring rybích společenstev byl prováděn na lokalitách, majících přirozený přírodní charakter s minimálním podílem a narušením antropogenní činnosti. Monitoring probíhal v roce 2009-2010 na dvou lokalitách, na potoce Pestřice a Hamerském potoce. K vlastnímu zmapování rybích společenstev, vybraných toků, byl použit odlov pomocí elektrického proudu. Při odlovu se postupovalo proti proudu toku v celé jeho šířce, délka úseku činila cca 100 m. Odlovené druhy ryb a mihulí byly determinovány, pomocí měrné desky byla stanovena jejich délka, po zdokumentování byly následně šetrně navráceny zpět do toku. Vyhodnocená data poskytují základní informace o druhové struktuře rybího společenstva a jeho charakteru, vývoji diverzity a ekvitability, druhové abundance, dominance a velikostní variability atd. Nejčastěji odlovené druhy Salmo trutta m. fario, Perca fluviatilis a chráněné a ohrožené druhy Lampetra plameri, Cottus gobio, Lota lota, Phoxinus phoxinus.
Biodiversity of fish in selected inflows of water reservoir Lipno 1
Keywords: Rybí společenstvo; diverzita; dominance; Pestřice; Hamerský potok; Fish population; diversity; dominance; Pestrice; Hamersky stream