Posouzení preventivně výchovné činnosti v oblasti požární ochrany a seznamování obyvatel v obci s charakterem možného ohrožení a s opatřeními ochrany obyvatelstva realizovanými obcemi a Hasičským záchranným sborem kraje. - Heinrichová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Obsahem diplomové práce je zdokumentování současného stavu obsahu a forem přípravy obyvatelstva k sebeochraně a vzájemné pomoci při vzniku mimořádné události. Tento obsah i formy jsou součástí legislativních norem tohoto státu, včetně kvantifikace a kvalifikace subjektů, které tuto činnost zajišťují. Pro získání informací byl proveden dotazníkový výzkum u zaměstnanců jedné organizační složky státní správy a orgánů samosprávy. Pro konkrétní posouzení vzdělanosti a informovanosti občanů byl proveden obdobný výzkum u stovky občanů starších 18 - ti let. Po analýze těchto částí lze vyvodit závěr, že i když současné právní předpisy, dlouholetá koncepce vlády České republiky i možnost širokého spektra působení na obyvatelstvo v rámci preventivně výchovné činnosti v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva vytváří předpoklad pro průnik potřebných informací k veřejnosti, není při jejich realizaci dosaženo požadované efektivity a potřebné účinnosti. Například u starší generace chybí základy vědomostí, které byly před rokem 1989 zpolitizovány. Celkově je z této práce možné vyvodit potřebu výuky na školách všech stupňů a následné celoživotní vzdělávání všech občanů této republiky. Průběžně je třeba také aktualizovat a udržovat na požadované úrovni odbornou způsobilost zaměstnanců dotčených subjektů, které provádějí preventivně výchovnou činnost v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva.
The assessment of preventive educational activities in the field of fire protection and getting people in villages aware of the nature of potential threats and of protective measures implemented by municipalities and regional fire brigades.
Keywords: Mimořádná událost; ochrana obyvatelstva; opatření ochrany obyvatelstva; požární ochrana; preventivně výchovná činnost; Emergency Event; Civil Protection; Civil Protection Measures; Fire Protection; Preventive Educational Activities