Sociální a kulturní zázemí stoupenců extremistických hnutí v Plzeňském kraji - Řeřicha, Vít (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce je zaměřena na představení osoby sympatizující s pravicovým či levicovým extremismem. V teoretické části jsou popsány poznatky předních odborníků zabývajících se problematikou extremismu globálně i názory těch, kteří se soustřeďují na vývoj extremistické scény v naší republice. Očima odborníků je zmapován a následně popsán polistopadový vývoj na extremistické scéně v naší republice. Několik kapitol práce se zabývám osobami sympatizujícími s extremistickým hnutím, představením subkultur jež vytváří, rovněž pak typologií jedince, který se může stát extremistou. Prezentován je také pohled odborníků, kteří dlouhodobě sledují trestně právní aspekty chování osob pohybujících se na extremistické scéně. Praktická část je soustředěna na případové studie vybraného vzorku respondentů, vypracování podrobných kasuistik za pomoci rozhovorů s jednotlivými extremisty. Výzkum pomůže zodpovědět otázky, jak ovlivňuje způsob života jedince příslušnost k pravicovému či levicovému extremismu. Pokusím se vysvětlit z jakých sociálních vrstev pochází sympatizanti pravicového a levicového extremismu.
Social and cultural background of followers of extremist movement in Pilsen region
Keywords: extremismus; levicový extremismus; pravicový extremismus; česká krajní pravice; česká krajní levice; sociální status; extremism; left-wing extremism; right-wing extremism; Czech extreme right; Czech extreme left; social status