Etické aspekty trestu smrti - Šplíchalová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou trestu smrti. Na začátku jsou uvedené obecné teorie trestu a jednotlivé funkce trestu jako takového. V další kapitole je nastíněn historický vývoj trestu smrti až po současnost. Třetí kapitola je věnována jak dřívějším, tak i současným technikám absolutního trestu. Důležitou roli hrají jednotlivé mezinárodní dokumenty upravující právo na život a možnost ukládání trestu smrti. Dále jsou samozřejmě zmíněné argumenty hovořící ve prospěch a v neprospěch jeho u
Ethical Aspects of the Death Penalty
Keywords: trest; trestný čin; trest smrti; právo na život; argumenty pro a proti trestu smrti; legislativa; Amnesty International; punishment; crime; death penalty; right to life; arguments for and against capital punishment; legislation; Amnesty International