Structure-function analysis of selected hop (Humulus lupulus L.) regulatory factors - Füssy, Zoltán (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce byla soustředěna na izolaci nových transkripčních faktorů (TF) chmelu z rodin bHLH, bZIP, MYB a WRKY, které se účastní regulace metabolických drah flavonoidů lupulinových žlázek. Následně byla provedena strukturní a funkční analýza těchto faktorů. Strukturní analýza zahrnovala metody bioinformatiky pro predikci genové organizace, doménové struktury předpokládaných proteinových produktů a potencionální post-translační modifikace. Provedl jsem mutagenezi pro odhalení funkce fosforylačních míst pro stabilitu HlbZIP1A. Dále tato práce zjistila protein-DNA interakce získaných TF a podpořila vazbu komplexů MYB-bHLH-WDR na promotor chalkonsyntázy H1, klíčového enzymu syntézy flavonoidů lupulinu. Použitím bioinformatických metod, kvantitativní RT-PCR a tranzientní koexprese jsem ukázal, že chalkonsyntáza H1 je regulačním bodem při metabolické odpovědi chmelu v průběhu patogeneze viroidu zakrslosti chmelu.
Structure-function analysis of selected hop (Humulus lupulus L.) regulatory factors
Keywords: transkripční faktory; Humulus lupulus; flavonoid; viroid zakrslosti chmele; trancription factors; Humulus lupulus; flavonoid; hop stunt viroid