Móda viktoriánské éry jako zdroj inspirace - Ratschmanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce: Móda viktoriánské éry jako zdroj inspirace je ve formě teoreticko-praktické. Teoretická část se zabývá módou 19. století ve Spojeném království v kontextu s dobovými souvislostmi. V práci je popsán vývoj jednotlivých částí ženského oděvu, v němž se odráží tehdejší duch a kultura. V další části je popsáno, jak viktoriánská Anglie inspirovala současnou módu a její vliv na dnešní subkultury. Textová část je doplněna o obrazovou přílohu ke komplexnějšímu pochopení problematiky. Praktická část pak zahrnuje kloubovou panenku jako nositelku oděvu inspirovaného viktoriánskou módou, dále přípravné návrhy a postup práce s obrazovou dokumentací.
Victorian fashion source of inspiration
Keywords: viktoriánská móda; korzet; krinolína; 19. století; emancipace; módní návrháři; subkultura; steampunk; lolita; Victorian fashion; corset; crinoline; 19 th century; emancipation; fashion designers; subculture; steampunk; Lolita