Struktura nabídky a cenové relace cereálních biopotravin ve vybraném regionu ČR - Jiříková, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce bylo vyhodnotit strukturu nabídky cereálních biopotravin ve městě Sušice (okres Klatovy). Srovnána byla nabídka cereálních biopotravin v různých typech obchodů (supermarket: Billa, Albert, Penny, Lidl, Coop a Tesco; specializovaný bioobchod: Meduňka). Zhodnoceny byly cenové rozdíly mezi vybranými ekologickými a adekvátními konvenčními cereálními biopotravinami. Průzkum probíhal během šesti měsíců od listopadu 2011 do března 2012. Celkově bylo zjištěno 82 cereálních biopotravin. Nejvíce jich bylo dostupných v bioobchodě Meduňka (37). Cenové rozdíly cereálních biopotravin a konvenčních potravin byly značné. Například u müsli tyčinek a rýžových chlebíčků bylo průzkumem zjištěno, že ceny biopotravin jsou vyšší o 50 až 100 %. Pokud bychom si ve všech prodejnách v Sušici zakoupili od každého biovýrobku, který má i adekvátní konvenční výrobek jeden kus, zaplatili bychom za celý nákup 1 152 Kč. Za srovnatelné konvenční výrobky bychom zaplatili 760 Kč. ?Bionákup? by náš rozpočet zatížil o 76 % více, než konvenční nákup. Z vysledků také bylo zřejmé, že na celostátní úrovni deklarovaná nabídka biopotravin nebyla v Sušici dostupná.
The structure of supply and costs of cereal biofood in the selected region of the Czech Republic
Keywords: ekologické zemědědělství; biopotraviny; cereálie; nabídka biopotravin; cenové relace biopotravin; organic farming; organic food; cereals; the supply of organic food; the prices of organic food