Trávení volného času u vybraných národů domorodé Ameriky - Vratislavská, Aneta (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá způsobem trávení volného času u vybraných národů domorodé Ameri-ky. Mými stěžejními cíli byla zjištění, zda se teorie o volném čase promítá v hrách, sou-těžích a sportu u vybraných národů domorodé Ameriky, zda indiáni rozlišují kategorie her a jaká je jejich podstata. První kapitola se zabývá teorií o volném čase, konkrétně charakteristikou volného času, funkcemi volného času, aspekty ovlivňujícími prožívání volného času a průmyslem volného času. Druhá kapitola se zaměřuje na konkrétní indi-ánské hry, soutěže a sport. Třetí kapitola se zabývá současným životem domorodých národů a jejich trávením volného času. V závěru je porovnáno trávení volného času in-diánů a nás Evropanů, a to v rovině (oblasti) her, soutěží a sportu. Podařilo se mi zde rovněž odpovědět na veškeré kladené otázky a dospěla jsem ke zjištění, že teorie o vol-ném čase se dá aplikovat na indiánské hry, soutěže a sport, že lze rozčlenit indiánské hry do několika kategorií a že jejich hlavní podstatou je spiritualita a náboženský podtext.
Enjoying Free Time with Selected Peoples of Native America
Keywords: volný čas; domorodé národy; indiáni; hry; soutěže; sport; free time; native peoples; Indians; games; competitions; sport