Monitoring výskytu trypanosomatid Crithidia mellificae a Lotmaria passim ve včelstvech České republiky - Vacíková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
V České republice má chov včel tradiční postavení mezi hospodářskými činnostmi člověka. Člověkem jsou včely chovány přibližně 15 tisíc let. V posledních letech vzbudily zvýšené ztráty chovaných včelstev pozornost vědců i veřejnosti. Významnou roli při ztrátě kolonií včel hraje řada biologických a abiotických faktorů, především působení patogenů a parazitů. Trypanosomatida tvoří jednu z nejpočetnějších skupin parazitických prvoků. Jsou to jednobuněční paraziti, jejichž hostitelem mohou být obratlovci včetně člověka, hmyz i rostliny. Cílem mé bakalářské práce bylo praktické zvládnutí metodiky analýzy výskytu trypanosomatid Crithidia mellificae a Lotmaria passim v zažívacím traktu včel pomocí metody PCR, včetně izolace DNA a gelové elektroforézy.
Monitoring of the Occurrence of Trypanosome Parasites Crithidia mellificae and Lotmaria passim in Honey Bee Colonies in the Czech Republic V
Keywords: Trypanosomatida; Crithidia mellificae; Lotmaria passim; PCR; izolace DNA; Trypanosomatidae; Crithidia mellificae; Lotmaria passim; PCR; DNA isolation