Počátky vzdělávání v Netolicích - Soukup, Jiří (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce popisuje vývoj školství v Netolicích. V první kapitole se krátce zaměřuje na historii Netolic a jeho současnost. V další teorerické části obecně pojednává o vzniku a vývoji vzdělávání ve světě a na českém území. Praktická část práce se již konkrétně zaměřuje na vývoj školství v Netolicích, a to až do roku 1945. V této části práce čerpá zejména z archivních materiálů, především kronik a výkazů, proto jsou v ní zmíněny nejen názvy konkrétních škol, ale také jména pedagogů, některých žáků a vůbec školní i společenský život v konkrétní době.
The beginnings of education in Netolice
Keywords: Historie města Netolice; vývoj vzdělávání; školství v Netolicích; učivo; ohodnocení; kantoři; žáci.; History of the town of Netolice; development of education; education in Netolice; schoolwork; marks; teachers; pupils.