Sluchové postižení a jeho etické aspekty v rodinném prostředí a při pracovním zařazení jedince s postižením - Železná, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2020)
O sluchu hovoříme jako o jednom z nejvýznamnějších smyslů každého člověka. Jeho pomocí jsme schopni plnohodnotně vnímat svět kolem nás. Přijímání sluchových vjemů nám velmi usnadňuje komunikaci s ostatními lidmi, snadněji se začleňujeme do sociální skupiny. Pokud dokážeme kompletně přijímat a rozlišit zvukové impulzy, jsme na ně schopni patřičně reagovat. Tato odborná práce je zaměřena na kvalitu života osob se sluchovým postižením, jejich socializaci a možnosti uplatnění v pracovním prostředí. V tomto případě se jedná o jednopřípadovou studii neslyšícího muže, který se narodil jako zdravý (sylšící osoba).
Hearing impairment and its ethical aspects in the family environment and in the job classification of an individual with a disability
Keywords: Etika; kvalita života sluchově postižených; segregace; sluchové postižení; Ethics; quality of life of the hearing impaired; segregation; hearing impairment