Město Polná jako dějiště letecké války (1939-1945) - Rousek, Jan (Jihočeská univerzita, 2009)
Town Polná as stage of air war Bakalářská práce Město Polná jako dějiště letecké války se zabývá problematikou letecké války na vymezeném území okolo historického města Polná. Zaměřuje se především na četné havárie letadel německé Luftwaffe. K nehodám docházelo především v roce 1944 v souvislosti s působením jednotky SG 102 na letišti v Německém Brodě. Snaží se nastínit i působnost hloubkových stíhačů v okolí a závěrem pak útok sovětských bitevníků na náměstí v Polné 9. května 1944. V druhé části se pak zabývá havárii amerického čtyřmotorového bombardéru B-24 Liberator dne 16. prosince 1944. Pokouší se též objasnit osudy sestřelených letců, důvody jejich havárie a jejich cestu do zajetí.
Town Polná as stage of air war (1939-1945)
Keywords: Polná; druhá světová válka; letecká válka; Luftwaffe; Liberator; američtí letci; SG 102; Polná; World War II; air war; Luftwaffe; Liberator; american flyers; SG 102