Nákladovost podniku v souvislosti s podnikovou výkonností - Kubík, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit nákladovost podniku v souvislost s podnikovou výkonnosti. Teoretická část této práce se zabývá základními pojmy, které se týkají nákladů, finančním a manažerským pojetím nákladů a různými přístupy ke klasifikaci nákladů. V této části je také vysvětlen princip výkonnosti a jsou zde zmíněny různé metody měření výkonnosti. Praktická část této práce je orientována především na popis vývoje nákladů v podniku a určení nejdůležitějších nákladových položek. Tato část se také zaměřuje na výpočet ukazatelů rentability a pyramidový rozklad ROE. Po provedení pyramidového rozkladu byl ohodnocen vliv dílčích ukazatelů na vrcholový ukazatel, a to pomocí metody postupných změn. ROE se změnilo mezi lety 2015 a 2016 o -0,1050 Kč. Použitím metody postupných změn, bylo zjištěno, že tato změna byla zapříčiněna především nákladovostí výkonové spotřeby, protože výkonová spotřeba je nejdůležitější nákladovou položkou v podniku. Vliv výkonové spotřeby činil -0,1078 Kč. Proto, pokud podnik plánuje zlepšit hospodárnost a zvýšit svůj zisk, musí zlepšit řízení nákladovosti výkonové spotřeby.
Total cost ratio of company in relation to corporate efficiency
Keywords: náklady; podniková výkonnost; ukazatele rentability; nákladovost; pyramidový rozklad; metoda postupných změn; výkonová spotřeba; costs; corporate efficiency; total cost ratio; profitability indicators; pyramidal decomposition; gradual change method