Vybrané aspekty patologického hráčství - Novotná, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Vybrané aspekty patologického hráčství Tématem této bakalářské práce jsou rodinné a sociální aspekty patologického hráčství. V praktické části se autorka zabývá především samotným patologickým hráčstvím, jeho systémy vzniku a jeho vývojovými fázemi. Dále pak samotnými hazardními hráči, kde jsou přesně uvedeny rizikové skupiny populace, které jsou nejvíce ohroženy. Velmi podstatnou částí v kapitole současný stav je vliv patologického hráčství na zdraví, rodinu a děti patologického hráče. Hlavním cíle bakalářské práce bylo zjistit, jaké jsou dopady patologického hráčství na jednotlivce, rodinu a rodinný systém. Dílčími cíli pak zjistit, zda patologické hráčství ohrozilo zaměstnání gamblera, jaké byly sociální dopady a dále zmapovat vliv patologického hráčství na manželský nebo partnerský život. Pro výzkum bylo vybráno kvótním výběrem deset osob, hrajících na výherních hracích přístrojích nebo hracích terminálech, které bydlí ve městech České Budějovice a Volary a jsou straší 18 let. V praktické části, byla použita metoda kvalitativního výzkumu, která byla provedena formou polostrukturovaného fenomenologického rozhovoru, kdy autorka vycházela z předem připraveného souboru otázek. Z výpovědí respondentů je zřejmé, že většina z nich trpí z důvodu hazardního hraní depresemi a stavy nervozity, z čehož lze usoudit, že patologické hráčství narušuje psychický stav osob trpících touto návykovou nemocí. Z výzkumu dále vyplývá, že patologické hráčství má jednoznačně negativní vliv na manželství a v souvislosti s tím i na děti v této rodině. Dále praktická část též obsahuje diskuzi s autory, z nichž bylo v teoretické části čerpáno. Poznatky z provedeného výzkumu se téměř ve všem shodují s odbornou literaturou. Autorka je přesvědčena, že pro omezení výskytu patologického hráčství v České republice, je především zapotřebí změna legislativy a dále pak rozšíření primárně preventivních programů v rámci této problematiky. Tato práce může být využita například institucemi, které se touto problematikou zabývají, dále pak v rámci primárně preventivního dění, nebo pro účely dalších studií a výzkumů. Rovněž může posloužit pro výuku a uplatnění v rámci místní správy a samosprávy.
Selected aspects of gambling
Keywords: hazardní hra; patologické hráčství; hazardní hráči; tělesné zdraví; rodina; gamble; pathological gambling; gamblers; family; physical health