Postoje dospívajících k manželství a rodičovství - Vrabcová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2015)
Záměrem této bakalářské práce je snaha přispět k prohloubení poznatků o postojích dospívajících k manželství a rodičovství. Cílem této práce je tedy zachytit a popsat postoje, které dospívající k manželství a rodičovství zaujímají. Práce je tradičně dělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se skládá z pěti kapitol a zabývá se problematikou postojů a jejich utvářením, adolescencí jako etapou spojenou se specifickými vývojovými úkoly a otázkami manželství a rodičovství v kontextu současné rodiny. Praktická část prezentuje výsledky kvalitativního šetření, zaměřeného právě na zjišťování postojů k manželství a rodičovství v období adolescence. Kromě samotných postojů dospívajících mě zajímá i jejich celkový pohled na danou problematiku. Zdrojem dat jsou polostrukturované rozhovory s respondenty.
Attitudes of adolescents towards marriage and parenthood
Keywords: adolescence; adolescent; manželství; postoj; rodina; rodičovství; adolescence; adolescent; attitudes; family; marriage; parenthood