Role odborové organizace při ochraně zájmů zaměstnanců - Hartinger, Dominik (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním záměrem této bakalářské práce je shrnutí činností vykonávaných odborovými organizacemi. Odborové organizace představují důležitý aspekt pracovněprávních vztahů a mohou mít klíčový vliv na pracovní podmínky. Legislativa České republiky postrádá ucelený právní předpis, jenž by se týkal odborů, což vede k nesprávnému povědomí o jejich činnostech. Jedním ze stěžejních bodů této práce je zjistit názory zaměstnanců na zmíněnou problematiku a porovnat je se skutečností. Jako hlavní zdroj informací bylo využito dotazníkové šetření společně s řízenými rozhovory se zástupci zaměstnavatelů a odborářů. Výsledky šetření naznačují důvěru většiny zaměstnanců v přínos činností odborů, nejsou nicméně schopni zcela správně tyto činnosti popsat. Výstupy praktické části pak potvrzují důležitost kontroly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci jako jednoho z hlavních zájmů odborářů, dále také dopad ekonomických trendů na kolektivní vyjednávání.
The Role of Trade Unions in Protecting Employees' Interests
Keywords: odborové organizace; kolektivní vyjednávání; kolektivní smlouva; kvantitativní výzkum; řízený rozhovor; trade unions; collective bargaining; collective agreement; quantitative research; controlled interview