Úloha sestry v péči o pacienty s náhlou příhodou břišní - Jarešová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá úlohou sestry v péči o pacienty s náhlou příhodou břišní (NPB) se zaměřením na předoperační a pooperační péči u pacientů s NPB, po-hledem pacientů a sester. Bakalářská práce je tradičně rozdělena do dvou částí, a to na teoretickou a na praktickou část. Cílem této práce bylo zmapovat předoperační a pooperační ošetřovatelskou péči u pa-cienta s NPB. Výzkumná část byla zpracována kvalitativní metodou pomocí polostruk-turovaného rozhovoru se sestrami pracujícími na chirurgickém oddělení a pacienty, kteří prodělali NPB. Teoretické saturace bylo dosaženo při počtu 5 sester a 5 pacientů. Nahrané rozhovory byly doslovně transkribovány. Získané informace byly zpracovány otevřeným kódováním a následně kategorizovány. Výzkumné šetření probíhalo v dubnu 2021. Z výsledků pacientů vyplývá, že dotazovaní nejsou zcela schopni v akutním stavu s NPB vnímat předoperační péči. Výzkumné šetření dále prokázalo, že oblast poope-rační péče se u pacientů s NPB neliší od poskytované pooperační péče u pacientů, kteří jsou po plánovaném výkonu. Dále dotazovaní pacienti znají zásady, které musí dodr-žovat při propouštění do domácího prostředí, což svědčí o správné edukaci ze strany sester. Výsledky u dotazovaných sester ukázaly, že znají postupy dle ošetřovatelského stan-dardu v akutní předoperační a pooperační péči u pacienta s NPB. Výsledky výzkumu v oblasti předoperační péče poukázaly na nedostatečnou psychickou přípravu před akutním výkonem u pacientů s NPB. Dotazované sestry jsou si tohoto problému vědo-my. Podle nich tento problém souvisí s nedostatkem času na celou předoperační pří-pravu, včetně přípravy psychické. Z bakalářské práce vyplynulo, že je nutné, aby spolu sestry více spolupracovaly a věnovaly se psychické podpoře pacienta před operací NPB. Výsledky práce mohou sloužit jako studijní materiál pro zdravotnický personál a studenty zdravotnických oborů.
Nurse´s role in caring for abdominal sudden event patients
Keywords: NPB; pacient; sestra; ošetřovatelská péče; předoperační péče; pooperační péče; AAI; patient; nurse; nursing care; preoperative care; postoperative care