Šlechtic a lov - Holcepl, Radek (Jihočeská univerzita, 2010)
Studium fenoménu šlechtického lovu potvrzuje, že lov pro aristokracii nepředstavoval pouhou zábavu, ale plnil mnohem více úloh při vytváření její kolektivní mentality. Považovat lov pouze za jeden z mnoha druhů sportovních aktivit aristokratů se vzhledem k celé šíři a hloubce pohnutek ukázalo být zcela nedostačujícím. Tato diplomová práce proto předkládá analýzu složitého vztahu šlechtického světonázoru a loveckého prostředí. Nabízí nástin původu a podob aristokratického smýšlení o lovu, které přispívalo k uchovávání tradice urozenosti za vlády Františka Josefa I. Činí tak s důrazem na české aristokraty, zvláště rod Schwarzenbergů. Jednotlivé kapitoly z různých pohledů přibližují odlišné prvky a vrstvy ideologie aristokratické myslivosti, která tvořila důležitou součást "jiné reality", do níž se aristokracie v občanské éře dobrovolně uzavírala.
Nobleman and Hunting
Keywords: mentalita; lov; Schwarzenberg; šlechta; mentality; hunting; Schwarzenberg; nobility