Lyrický modus existenciální sebereflexe v poezii 30-40. let 20. století - Lencová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce se zabývá zkoumáním lyrického způsobu zobrazování existenciální sebereflexe v poezii 30. - 40. let 20. století. Pozornost je nejprve zaměřena na Václava Černého a jeho výklad existenciální filozofie. Dále se předmětem zkoumání stává skupina kolem Kamila Bednáře a její teoretické texty, které zasáhly do diskuze o této skupině, v neposlední řadě je reflektována koncepce ''nahého člověka'', která se měla stát programem mladých umělců. Pozornost je rovněž soustředěna na teoretické texty Jindřicha Chalupeckého a na poetiku Skupiny 42, která namísto meditativního přístupu přechází k předmětnému vidění světa. V díle Jiřího Ortena, Jana Hanče a Jiřího Koláře je analyzováno, jakým způsobem poezie reflektuje principy existenciální imaginace.
Lyrical Mode of Existencial Selfreflection of Poetry in the Thierties and the Forties of 20th century.
Keywords: poezie; existencialismus; Jiří Orten; Jan Hanč; Jiří Kolář; poetry; existentialism; Jiří Orten; Jan Hanč; Jiří Kolář