Možná uplatnění fenoménu camp při interpretaci soudobého českého kulturního prostoru - Demeter, Peter (Jihočeská univerzita, 2020)
Předkládaná dizertační práce se zaměřuje na specifickou výstřední estetiku zakládající se na hyperbolách, ambivalentních významech a ironickém postoji, pro niž se v angloamerickém prostředí ustálilo označení camp původně pocházející zřejmě z francouzštiny. Kořeny campu lze nacházet na dvoře Ludvíka XIV., kde můžeme zaznamenat zanícené snahy o kultivaci vyumělkovaného dvorského stylu, které kulminovaly v barokní metafoře světa jako divadla. Vlivem modernity a postmodernity se působnost campu rozšířila do různých oblastí kultury a jev začal skrze svou výstřednost korelovat s obecnou marginálností, respektive s něčím, co se vymyká "normalitě" a "přirozenosti", a tedy i zažitým schématům vnímání či ustáleným způsobům reflexe historie. Záměrem předkládané práce je na základě teoreticko-dějinného výkladu zmapovat projevy campu (zejména literární) s ohledem k českému prostředí, v němž může bohatý interpretační potenciál jevu osvětlit mnohé kulturně-společenské tendence.
Possible Uses of Camp in Interpretation of Czech Contemporary Cultural Background
Keywords: camp; camper; se camper; campagne; camping; Susan Sontagová; estetika; reflexe historie; svět jako divadlo; vnímavost; styl; vkus; nevkus; sofistikovanost; estetická transgrese; kulturní transgrese; marginálnost; ironie; teatralita; role; maska; póza; gender; femininita; maskulinita; femme fatale; postmoderní dandy; queer; gay; transgender; drag; kýč; ostalgie; popkultura; pop-komunismus; camp; camper; se camper; campagne; camping; Susan Sontag; aesthetics; reflection of history; world as theatre; perception; style; taste; fulsomeness; sophistication; aesthetic transgression; cultural transgression; marginality; irony; theatricality; role; mask; pose; gender; femininity; masculinity; femme fatale; postmodern dandy; queer; gay; transgender; drag; kitsch; ostalgie; popular culture; pop-communism