Socha jako architektura budoucnosti - Vinduška, Michal (Jihočeská univerzita, 2013)
Teoretická část textu této práce se zabývá tvůrčími projevy sochařství a architektury, které jsou realizovány dvěma základními a charakteristickými formotvornými způsoby: geometrickou formou a organickou formou. Blíže popisuje některé realizace vybraných tvůrců a ukazuje na nich možnosti a způsoby (funkční a především výtvarné) uplatňování těchto forem. Tyto rozbory pak pomohou díla nejen porovnat, ale také jsou výchozí informací k vytvoření vlastní autorské koncepce objektu, který je sochařsky realizován.
Sculpture as Architecture of the Future
Keywords: architektura; sochařství; organická a geometrická forma; objekt; tvorba; architecture; sculpture; organic and geometric form; object; creation