Komparace spotřebitelských úvěrů na českém trhu - Kučerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Spotřeba obyvatel stále roste a s tím roste i potřeba finančních možností. Toto téma jsem si vybrala z důvodu, že je dnes velmi aktuální a rozšířené na celém českém území. Cílem bakalářské práce "Komparace spotřebitelských úvěrů na českém trhu" byla především analýza situace na trhu spotřebitelských úvěrů a porovnání neúčelových spotřebitelských úvěrů nabízených finančními institucemi na českém trhu. Tento cíl vedl k zjištění, které banky poskytují pro spotřebitele nejvýhodnější úvěry. Teoretická část je zaměřena především na charakteristiku základních pojmů dané problematiky a druhy spotřebitelských úvěrů. Dále je definován pojem úrok, druhy úroků a jejich výpočty dle vzorců. Praktická část se zabývá analýzou současného stavu na trhu finančních institucí. Pro tuto práci bylo vybráno pět institucí nabízející úvěrové služby. Následně byly vybrány produkty na základě jejich podobných podmínek pro poskytnutí a čerpání úvěru. K dosažení hlavního cíle je třeba znát teoretické poznatky ohledně spotřebitelských úvěrů a také současný stav v poskytování spotřebitelských úvěrů nabízených finančními institucemi českým domácnostem. Hlavním kritériem pro vzájemné porovnání byla výše úrokové sazby vzhledem k délce splácení spotřebitelského úvěru. Rozhodla jsem se zařadit i vícekriteriální porovnání dle metody pořadí. Je provedena komparace vybraných spotřebitelských úvěrů podle hodnotících kritérií, mezi něž patří RPSN, úroková sazba, výše měsíční splátky, celková splacená částka a poplatky za předčasné splácení. Na závěr je předvedena implementace výsledků, v jakém pořadí se umístily vybrané finanční instituce a jak výhodný je každý úvěr pro spotřebitele.
Comparation of a consument loans on Czech market
Keywords: spotřebitelský úvěr; úroková sazba; roční procentní sazba nákladů; finanční instituce; komparace; consumer loan; interest rate; annual percentage rate of charge; financial institutions; comparison