Ochrana zdravotnických zařízení důležitých z pohledu ochrany obyvatelstva - Naar, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2021)
Bezpečnostní situace v celém světě i Evropě se během posledních let zhoršuje. Nejrůznější druhy útoků na nejrůznější cíle jsou běžně na denním pořádku. Výjimkou u těchto útoků nejsou ani zdravotnická zařízení, jejich personál i pacienti. V minulosti se objevilo mnoho útoků, jak v České republice, tak i v zahraničí. Navzdory této stoupající tendenci nelze říct, že stoupá i úroveň zabezpečení těchto objektů. Proto si tato diplomová práce dala za cíl zjistit, na jaké úrovni jsou momentálně bezpečnostní opatření v rámci fyzické ochrany zdravotnických zařízení. Dále popisuje potencionální rizika, kterým mohou být zdravotnická zařízení vystavena. Pro zjištění těchto informací byla vydefinována potencionální rizika na základě Analýzy hrozeb České republiky. Aktuální stav fyzické ochrany byl hodnocen na nejmenovaném zdravotnickém zařízení a podle výsledků pak byla zhodnocena kvalita zabezpečení všech zdravotnických zařízení. Pro praktickou část diplomové práce byla zvolena metoda analýzy, která měla za cil zjistit odpověď na dvě výzkumné otázky uvedené v kapitole číslo 2. Stanovený postup řešení úkolu zahrnuje jak metodu analýzy, tak i syntézy. Výstupem této diplomové práce je zjištění, že fyzická ochrana zdravotnických zařízení není v současné době dostatečná. Zároveň tato diplomová práce stanovila slabá místa v oblasti bezpečnosti a jejich náprava by mohla výrazně navýšit celkovou úroveň zabezpečení zdravotnického zařízení. Výzkum v praktické části jako nejslabší místa ve zdravotnickém zařízení zařadil: Ambulantní čekárny, jednotky intenzivní péče, urgentní příjem, lékárny a stravovací prostory. Dále je zde zhodnoceno zabezpečení celého areálu zdravotnického zařízení. Pro všechny tyto objekty diplomová práce navrhuje konkrétní řešení, které je zapotřebí realizovat pro adekvátní zajištění bezpočetnosti pro osoby nacházející ve zdravotnickém zařízení.
Protection of medical facilities important for population protection
Keywords: Ochrana obyvatelstva; fyzická ochrana; zdravotnické zařízení; Protection of Population; Physical protection; Hospital