Cykloturistika na Železnorudsku a rozvoj regionálního cestovního ruchu - Gaislerová, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývala charakteristikou dané oblasti, cyklistikou v této oblasti, službami pro cyklisty a možnostmi vyžití. V práci byl také zmíněn sousední region Národní park Bavorský les. Cílem práce bylo zmapování cyklostezek, materiálně-technické základny a doprovodných služeb. Úkolem bylo rovněž provedení dotazníkového šetření. Na jeho základě a na základě vlastních poznatků byl navržen nový produkt. Konkrétně se jedná o tři nové produkty, a to rozšíření možností úschovy kol, instalování stojanů na kola u cyklotras a vybudování informačního centra v Prášilech. Studiem materiálů a odborné literatury a dále vlastním pozorováním bylo zjištěno, že Železnorudsko je pro cyklistiku oblastí velmi vhodnou. Nachází se zde trasy všech obtížností včetně tras, které lze absolvovat s dětmi. Povrch je u většiny cyklotras zpevněný, trasy jsou dobře značené, vedou kolem turisticky zajímavých míst a jsou kolem nich vybudována odpočinková místa, turistické i cyklistické mapy, plánky a ukazatele. Oblast nabízí cykloturistům dobré zabezpečení služeb, základních i doplňkových. Oblast rovněž nabízí širokou možnost dalšího vyžití, ať už sportovního nebo kulturního. Pokud se budou služby pro cyklisty v regionu Železnorudska do budoucna vyvíjet tak, jako doposud, měl by být tento region cykloturisty stále oblíben a navštěvován. Regionální cestovní ruch se pak bude v této oblasti i nadále rozvíjet. Samozřejmostí je také neustálé zlepšování sítí tras a jejich příslušenství a propagace regionu.
Cyclotourism in region of Železná Ruda and the development of regional tourism
Keywords: regionální cestovní ruch; cykloturistika; služby; outdoorové aktivity; Železnorudsko; regional tourism; cyclotourism; services; outdoor activities; Železná Ruda region