Metabolický syndrom versus civilizační onemocnění - Soprová, Martina (Jihočeská univerzita, 2013)
V souvislosti s rozvojem průmyslové výroby a se zlepšováním životních podmínek došlo v západní civilizaci k postupnému zvyšování výskytu civilizačních chorob včetně metabolického syndromu. V ČR je v současné době používána jeho definice dle Českého institutu metabolického syndromu. Metabolický syndrom je diagnostikován při výskytu tří a více z pěti rizikových faktorů ? abdominální obezita, zvýšená hladina HDL-cholesterolu a snížená hladina triglyceridů, hypertenze a diabetes mellitus 2. typu nebo inzulínová rezistence. Cílem práce bylo 1) Zjistit informovanost nelékařského zdravotnického personálu o pojmu metabolický syndrom, o jeho vztahu k civilizačním chorobám a o jednotlivých rizikových faktorech, ovlivňujících jeho vznik, a jejich referenčních hodnotách, a to v souvislosti s edukací K/P během ošetřovatelského procesu. 2) Zjistit, zda znalost nelékařského zdravotnického personálu o léčbě, prevenci a výskytu metabolického syndromu je závislá na stupni vzdělání sestry. Data pro výzkumnou část diplomové práce byla získána kvantitativním šetřením formou dotazníku, určeného pro všeobecné sestry. Byly stanoveny následující hypotézy: H1: Znalost civilizačních onemocnění patřících pod metabolický syndrom vzrůstá spolu se vzděláním nelékařských zdravotnických pracovníků. H2: Znalost referenčních hodnot rizikových pro vznik metabolického syndromu stoupá s výší vzdělání nelékařského zdravotnického personálu. H3: Znalost referenčních hodnot rizikových pro vznik metabolického syndromu stoupá s délkou praxe nelékařského zdravotnického personálu. H4: Volba dalšího postupu při zjištění rizikových faktorů metabolického syndromu stoupá se vzděláním nelékařského zdravotnického personálu. Na základě provedení statistického ověření (Pearsonův x2 test) byly všechny 4 hypotézy potvrzeny. Výsledky přispěly ke zmapování informovanosti nelékařského zdravotnického personálu o pojmu metabolický syndrom. Z analýzy získaných dat vyplynulo, že pojem metabolický syndrom není v dostatečné míře v povědomí nelékařských zdravotnických pracovníků. Získané údaje mohou být použity pro výuku nelékařského zdravotnického personálu o edukaci metabolického syndromu, pro rozšíření internetových stránek Českého institutu metabolického syndromu o sekci pro nelékařské zdravotnické pracovníky a rovněž pro Centrum prevence civilizačních chorob jako podklad pro edukační materiál pro nelékařské zdravotnické pracovníky.
Metabolic syndrome versus civilisatin diseases
Keywords: civilizační onemocnění; edukace; metabolický syndrom; nelékařský zdravotnický pracovník; vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků; civilisation deseases; education; metabolical syndrome; nonmedical healthcare workers; nonmedical healthcare workers education