Mediální obraz sestry - Vránová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce, jež je tvořena z teoretické a empirické části, bylo zmapovat mediální obraz sestry. V teoretické části práce se věnujeme ošetřovatelství a sesterské profesi stran rolí a prestiže, pojednáváme o významných osobnostech světového a českého ošetřovatelství. V neposlední řadě čtenáře informujeme o médiích, včetně jejich historie a rozdělení. K realizaci empirické části práce jsme zvolili kvalitativní a kvantitativní výzkum, který probíhal pomocí polostrukturovaného rozhovoru s deseti probandy a dotazníku, na který odpovědělo 330 respondentů. K dosažení cíle v kvalitativním výzkumném šetření, nám posloužily výzkumné otázky. Jak vnímají mediální obraz své profese samy sestry? Jak ovlivňují seriály s ošetřovatelskou tématikou mediální obraz sestry? Jaká média se nejvíce zajímají o mediální obraz sestry? Jaká pozitiva má mediální obraz sestry? Jaká negativa má mediální obraz sestry? K hlubšímu prozkoumání v kvantitativním výzkumném šetření, nám posloužily hypotézy. Hodnocení mediálního obrazu sestry je závislé na pohlaví výzkumného souboru. Hodnocení mediálního obrazu sestry je závislé na věku výzkumného souboru. Z výsledků jsme zjistili, že sestry nejsou spokojeny s jejich mediálním obrazem. Lidé do 29 let hodnotí prezentaci mediálního obrazu sestry spíše negativně, zatímco lidé ve věku 40 a více udávají, že mediální obraz sestry je prezentován pozitivně. V hodnocení mezi ženami a muži nebyly prokázané rozdíly. Výsledky práce mohou sloužit jako podklad pro výuku ošetřovatelských předmětů, nebo jako podklad pro zpracování materiálu, jež by byl skutečným zrcadlením práce sester. Tento výzkum otevírá další možnosti diskuze a výzkumných aktivit stran zatraktivnění profese všeobecná sestra a v zobrazení reálného obrazu sesterské profese laické i odborné veřejnosti.
Media image of a nurse
Keywords: Ošetřovatelství; sestra; prestiž sestry; média; mediální obraz; Nursing; nurse; nurse prestige; media; media image