Pohřební rituály - Bohoňková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá problematikou pohřebních rituálů a způsobem zacházení s těly mrtvých, od dob minulých až po současnost. První kapitola, má za úkol definovat základní pojmy od různých autorů. Ve druhé kapitole jsou popsány pohřební ri-tuály v dobách minulých a současných, z větší části je popisována kultura česká a kapitola je doplněna výzkumem G. Maiella o současném využívání kremačních zařízení. Třetí část práce zkoumá pohřební rituály předkřesťanských kultur v Evropě, konkrétně keltské, germánské a slovanské pohřební rituály. Čtvrtá kapi-tola se zaměřuje na rituály mimoevropských kultur jako například jak probíhá pohřební ritus v Číně nebo v islámské kultuře. A poslední část práce se věnuje zvláštním způsobům pohřbívání mrtvých, jako jsou například pohřby dětí, mla-dých svobodných nebo jak se postupovalo při neobvyklých situacích třeba v dobách epidemií. V závěru práce jsou shrnuty pohřební rituály jednotlivých kul-tur a popsány jejich nejzajímavější rysy a rozdíly.
Burial Rituals
Keywords: kultura; rituál; pohřební rituál; smrt; umírání; pohřeb; pohřbívání; hroby; zvláštní způsoby pohřbívání; culture; ritual; burial ritual; death; dying; burial; burying; graves; special ways of burying