Třístranné obchody - Benešová, Anna (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce se zaměřuje na právní úpravu třístranného obchodu. Zkoumá porušení podmínek těchto transakcí, zejména ve vztahu k dani z přidané hodnoty, popisuje definici a analyzuje podmínky tohoto obchodu podle pravidel Evropské unie a v rámci dvou členských států - České republiky a Slovenska. Dále práce ukazuje, jak se třístranný obchod promítá do účetnictví jednotlivých zúčastněných stran a zkoumá, jaký vliv má na společnost - zda se vyplatí třístranný obchod provádět či nikoliv. Výsledky jsou získávány na základě vypracované případové studie. Obsahují shrnutí výsledků provedené v praktické části, tedy, že dojde ke snížení daňové povinnosti u prostřední osoby. A jaké nevýhody, rizika a výhody tento obchod může mít pro podnik. V závěru jsou shrnuty cíle, které byly stanoveny a zdůvodnění výběru tématu bakalářské práce.
Triangular Trade
Keywords: obchod; Evropská unie; daň; trade; European Union; tax