Ukřižování ze Skalice - slohové souvislosti a otázka provenie - Hořejšová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá deskovým obrazem Ukřižování ze Skalice z období první poloviny 15. století. První část textu se věnuje dosavadnímu bádání, stavu dochování desky a ikonografii. V dalších kapitolách jsou popsány návaznosti skalické desky na českou tradici deskového malířství a vysvětleny vazby na vídeňskou deskovou malbu první poloviny 15. století, která byla spojená například s Hansem von Tübingenem, s Mistrem Fridrichova oltáře nebo s Mistrem Albrechtova oltáře. Následující část práce srovnává Ukřižování ze Skalice s dalšími českými deskovými obrazy s motivem Ukřižování. Poslední kapitoly se pak věnují otázce objednavatele, původu a funkce Skalického Ukřižování.
Crucifixion from Skalice - stylistic relationships and the problem of provenance
Keywords: umění 15. století; desková malba; Ukřižování Krista; Hans von Tübingen; Ukřižování ze Skalice; art of th15th century; panel painting; The Crucifixion of Christ; Hans von Tübingen; The Crucifixion from Skalice