Hudba undergroundu jako subkultura pražské mládeže v letech 1968-1989 - Kašťák, Roman (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá zmapováním fenoménu kulturního undergroundu v československém normalizačním prostředí. Především pak subkultury vzniklé v okruhu kapely The Plastic People of the Universe. Popsána je stručná historie kapely, její inspirační zdroje, texty a hudba. V další části se zaměřuje na perzekuce ze strany režimu a následnou vlny solidarity z řad českých intelektuálů a disidentů, která podstatně přispěla k formování Charty 77.
Underground music - subculture of young people in Prague in 1968 - 1989
Keywords: underground; hudba; rock'n'roll; bigbít; subkultura; alternativní kultura; normalizace; Charta 77; underground; music; rock'n'roll; big beat; subculture; alternativ culture; Czechoslovak normalization; Charter 77