Rozvoj charakteru a reflexe v hodinách tělesné výchovy - Krýdová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zaměřuje na výchovné situace v hodinách tělesné výchovy a jejich potenciál pro rozvoj charakteru žáků. Věnuje se zejména tématu reflexe jako nástroji umožňujícímu využití těchto situací právě pro rozvoj charakteru. V teoretické části přináší důvody, proč je důležité věnovat charakteru žáků pozornost. Dále zahrnuje představení několika programů, které jeho rozvoj podporují. Téma reflexe je zde zpracováno především s ohledem na její použitelnost ve školní praxi. Cílem praktické části práce je zmapovat, zda se v hodinách tělesné výchovy objevují situace s potenciálem pro rozvoj charakteru žáků, zda na ně učitelé reagují a do jaké míry je v těchto reakcích zastoupena reflexe. Z výsledků vyplývá, že se v hodinách objevuje nezanedbatelný počet situací. Učitelé na ně většinou reagují, reflexi však nepoužívají. Navíc o ní mají zkreslenou představu. Rozvoj charakteru žáků se nejeví být primárním cílem jejich výuky. Závěrem výzkumného šetření této práce je tak poukázání na potřebu zvýšení povědomí učitelů o tématu charakterové výchovy a práce s reflexí.
Character development and reflection in physical education classes
Keywords: charakter; ctnost; Na charakteru záleží; reflexe; tělesná výchova; character; virtue; Character matters; reflection; physical education