Účinek bisfenolu S na vybrané krevní parametry potkanů - Hlatká, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Bisfenol S (BPS) je organická látka, která nahradila významně průmyslově užívaný bisfenol A (BPA). Přestože BPS vykazuje vyšší odolnost proti různým fyzikálním vlivům i tak dochází z finálních produktů k jeho uvolňování a následné kontaminaci vody, potravy a prostředí. Doposud je BPS podobně jako BPA spojován zejména s narušením funkce pohlavní soustavy lidí a zvířat. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, zdali desetitýdenní orální expozice BPS (50 ?g, 100 mg/kg živé hmotnosti /den) vede k narušení vybraných hematologických parametrů (počet erytrocytů (RBC), koncentrace hemoglobinu (HGB), hematokritová hodnota (HCT), střední objem erytrocytů (MCV), koncentrace hemoglobinu v erytrocytu (MCHC), střední množství hemoglobinu (MCH), celkové množství leukocytů, procentuální zastoupení granulocytů, lymfocytů a monocytů). Do pokusu bylo zařazeno 18 potkanů kmene Wistar Han, kteří byli rozděleni do 3 skupin (kontrolní, 50 ?g BPS, 100 mg BPS). Experimentálním skupinám byl denně gaváží podáván BPS rozpuštěný ve slunečnicovém oleji. Krev byla odebrána srdeční punkcí a analyzována pomocí automatického hematologického analyzátoru. V rámci provedené studie jsme u exponovaných zvířat BPS zjistili nesignifikantní pokles HGB a nesignifikantní vzestup MCV a MCH. BPS vedl také k nesignifikantním změnám počtu leukocytů (vzestup celkového počtu) a zastoupení jednotlivých skupin těchto buněk (vzestup procentuálního zastoupení granulocytů, pokles lymfocytů). Dopad expozice BPS byl markantněji sledován u skupiny 50 ?g BPS. Námi získané výsledky jednoznačně neprokázaly negativní účinek BPS na vybrané krevní parametry potkanů.
Effect of bisphenol S on selected blood parameters in rats
Keywords: potkan; bisfenol S; krevní parametry; rat; bisphenol S; blood parameters