Daňové dopady úpravy výsledku hospodaření na základ daně z příjmů právnických osob - Červencová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce "Daňové dopady úpravy výsledku hospodaření na základ daně z příjmů právnických osob" se zaměřuje na formulace doporučení legální daňové optimalizace vedoucí ke snížení základu daně vybraného subjektu. Hlavním směrem optimalizace je orientace na řízení nákladů, které se svým charakterem významně podílejí na utváření základu daně. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část umožní získat povědomí o dani z příjmů právnických osob v obecné rovině zákonné úpravy České republiky. Dále je uveden samotný proces transformace výsledku hospodaření v daňový základ s identifikací oblastí legální daňové optimalizace, která vychází ze zákona o daních z příjmů č. 586/1992 Sb. V rámci praktické části je provedena aplikace získaných poznatků na reálná data vybrané společnosti ABC, s.r.o. Následně jsou navrženy varianty optimalizace vedoucí ke snížení daňového zatížení tak, aby jejich ekonomická podstata měla pro daný subjekt skutečný význam. Závěr práce zobecňuje doporučení pro širší praktické využití.
Tax implications adjusting the profit to the tax base of corporate income tax
Keywords: právnická osoba; daň z příjmů; základ daně; daňová optimalizace; legal entity; tax income; tax base; tax optimization